Õlleköök Tark BakterUser's  Tark Bakter project in the category Civic initiative

“Tark Bakter” on eksperimentaalne kogukondlik miniõlleköök-pruulimiskool, kus huvilistel on võimalik koos- ja isetegemise korras kasutada kvaliteetset õlleteo varustust ning saada vajalikku nõustamist. Asuma hakkame Tallinna kesklinnas.

Meie eesmärgiks on luua väga heal tasemel väiketootmise sisseseadega, mugav ja mõnusa atmosfääriga õlleköök, mis asuks toiduainete käitlemiseks ette nähtud tingimustele vastavates ruumides ning oleks mõõduka tasu eest lihtsasti ligipääsetav. Erilist rõhku asetame puhtusele. Kuna tahame külastajatele pakkuda õlleteo esteetilise poole parimaid elamusi, siis selleks me töövahendite puhastamise ja steriliseerimise töö võtame alati enda peale.

Pruulimiskooli tegevus hakkab toimuma õpitubades. Kavva kuuluvad nii hobipruulimise kui ka tootedisaini regulaarsed kursused, kuhu on külalislektoritena juba praegu lubanud oma aega ja energiat panustada enamuse Eesti käsitööõllede tootjate pruulmeistrid.

Ühisrahastuse vahendid soovime investeerida tipptasemel hobipruulimise varustuse soetamiseks ja köögi avamisega kaasnevateks tegevusteks:

  • meskimise- ja keedunõud 3x55 gal (=208 l) koos küttekehade, kontrollerite, jahutuse, pumpade ja vajalike lisadega (RIMS süsteem) – ca 6000 eurot;
  • transport ja ülespanek – ca 1200 eurot;
  • ruumide värskendus ja metallmööbel - ca 1000 eurot;
  • puhastusmeeskonna koolitus – ca 600 eurot;
  • mõõtmine ja labor – ca 300 eurot
  • Hooandja teenustasu - 455 eurot.

Lükka kindlasti kaasa, sest Hooandja kampaania raames toimub mitu huvitavat üritust ja kohtumist, mis on mõeldud ainult toetajatele ja kus sa võid saada osa unikaalsest silmast-silma kohtumisest oma lemmikjoogi teinud meistriga.

Targa Bakteri asutaja Andres Suurna: “Minu esimene kokkupuude õllekeetmisega toimus viieaastasena, kui olin suve Saaremaal vanaisa juures. Vanaisal oli pesuköögis suur puust tünn, kuhu põhja pandi kadakad ja õled, nende peale linnased ja kuum vesi. Iseäranis eredalt mäletan kollast laevakujulist termomeetrit, mida võisin virdes ujutada, aga pidin pidevalt jälgima ja vanaisale kohe ütlema kui kraad langes. Alles palju aastaid hiljem sain seda tööd ka ise proovida.

Oma esimesed õlled tegin 2011. aastal konservidest ja kulus veel peaaegu aasta, kuni sain aru, et lihtsalt seistes need väga palju paremaks ei lähe. Sealtpeale siirdusin “päris” õllede maailma avastama ja mida aeg edasi, seda rohkem olen hakanud mõistma, kui vähe ma sellest alles tegelikult tean. Soovin, et saaksin “Targa Bakteriga” aidata alustajatel vältida ebavajalikke vigu ja tugevamatelt tegijatelt mõndagi juurde õppida.

Olles näinud, millistes tingimustes paljud tänased isepruulimise entusiastid toimetavad, tundub, et sellise ettevõtmise järele on kasvav vajadus.”

Vaata meie toimetamisi Facebookis ja kodulehel.

 


Võimalike arusaamatuste ärahoidmiseks palume meie projekti toetada ainult täisealistel hooandjatel.

  • 62 backers
  • 10492€raised of 9555€ goal

Successful project

This project was funded on 22.Jul.2015

Related projects

Support TYPA purchase an electric guillotine and restore its historic Monotype

  • 52%raised
  • 3606€pledged
  • 2 days to go